طب سنتی

آشنایی با انواع سرکنگبین و خواص آن

Rate this post

آشنایی با انواع سرکنگبین (سکنجبین ، سرکه انگبین ) و خواص آن :

سرکنگبین از دارو های مهم و پرکاربرد در طب سنتی ایران بوده است که از آن در درمان بیماری های لاعلاج استفاده میشده. در واقع حکیمان طب سنتی سرکنگبین را یک داروی همه کاره میدانند. سرکنگبین از ترکیب سرکه ( سرکه سیب ، سرکه انگور ) و انگبین ( عسل طبیعی ) تشکیل شده است.

با خواندن این مطب در مجله سلامتی سبزینه راه نگرش تان به آموزه هایتان در این حوزه عمیق تر خواهد شد.

مواد اصلی تشکیل دهنده سرکنگبین دارای دو جز پایه است ، یک جز شیرین ( طبع گرم )  که عسل و در بعضی مواقع شکر است ( که به آن سکنجبین میگویند) و یک جز ترش ( طبع سرد ) که میتوان از انواع سرکه های سیب ، انگور و .. استفاده کرد.
نکته جالب در رابطه با سرکنگبین این است که با تغییردر میزان جز ترش و جز شیرین بکار رفته در تهیه آن طبیعت و شدت اثر گذاری و درمان آن نیز تغییر میکند. و با تغییر این دو جز پایه میتواند برای هر طبعی مورد استفاده قرار بگیرد.
نوع ساده سرکنگبین که همان ترکیب سرکه و عسل است با همه بدن ها سازگاری دارد و طبع سرکنگبین متعادل است اما با اضافه کردن گیاهان دارویی متنوع به آن میتوان انواع مختلفی از سرکنگبین را تولید کرد که دارای خواص درمانی و کاربرد های مختلفی خواهند بود.
در واقع طبق آمار محققان طب سنتی بیش از 1260 نوع سرکنگبین با خواص دارویی و کاربرد های متنوع وجود دارد. این تنوع در تهیه سرکنگبین باعث شده که برای همه افراد در همه فصل های سال با مزاج و طبع های مختلف و درمان انواع بیماری ها قابل استفاده باشد.
نحوه اضافه کردن گیاهان دارویی به سرکنگبین به این صورت است که مقداری از برگ یا ریشه گیاه دارویی در مقداری آب و سرکه به مدت 24 ساعت خیسانده میشود و سپس آن را جوشانده و عصاره گیاه دارویی را از طریق صاف کردن گیاه بدست می آورند و در هنگام تهیه سرکنگبین به ترکیبات پایه آن که همان سرکه و عسل است اضافه میکنند.

همچنین بخوانید:  آموزشي اصولي ماساژ كف پا

کاربرد و خواص سرکنگبین یا سکنجبین از دیدگاه حکیمان طب سنتی :

برخی از طبیبان طب سنتی بهترین زمان مصرف سرکنگبین را فصل بهار و تابستان میدانند و معتقدند برای رفع تشنگی و ایجاد سردی در بدن و همچنین رهایی اعضای بدن از اخلاط و پاکسازی آنها از رگ ها ، تقویت و پاکسازی معده و کبد ، باز کردن عروق و تقویت قلب بسیار موثر است و استفاده از آن را بسیار پیشنهاد کرده اند.
منابع طب سنتی این شربت ایرانی را که ریشه در تمدن ایرانی دارد را به همه افراد با تمام طبع ها و مزاج ها برای تقویت عمومی بدن و درمان انواع بیماری ها معرفی میکنند.

سرکنگبین چگونه عفونت ها را از بین میبرد ؟

مکانیسم سرکنگبین در درمان عفونت ها به این صورت است که عسل موجود در آن عفونت ها را پاکسازی و دفع میکند و سرکه منافذ را میبندد و اجازه نمیدهد عفونتی مجدد وارد شود به همین دلیل در درمان عفونت ها بسیار موثر است. سرکنگبین اخلاط رقیق را غلیظ و اخلاط غلیظ را رقیق میکند.

 

برخی از انواع سرکنگبین ( سکنجبین ، سرکه انگبین ) در طب سنتی :

 

  • سرکنگبین نعنایی برای دفع سودا ، بلغم و صفرا :

ترکیب عسل ، سرکه و عرق نعناع

  • سرکنگبین سفرجلی برای افزایش اشتها و تقویت معده :

ترکیب سرکه ، عسل و آب به

  • سرکنگبین سفرجلی لیمویی برای تقویت قلب ، معده و کبد :

سرکه انگور ، گلاب ، آب به ، آب لیمو ، عسل یا قند سفید

  • سرکنگبین رازیانه ای برای متعادل سازی هورمون ها و کاهش علائم یائسگی :

ترکیب سرکه ، عسل و عرق رازیانه

  • سرکنگبین زرشکی برای باز کردن عروق :

ترکیب زرشک و عسل

  • سرکنگبین تمر هندی برای کاهش حرارت معده و تقویت آن :

ترکیب سرکه انگور ، عسل یا قند سفید ، گلاب و تمر هندی

  • سرکنگبین افتیمونی برای درمان بیماری وسواس و مالیخولیا :

سرکه انگور ، افتیمون و عسل یا قند سفید

  • سرکنگبین عنابی برای پاکسازی خون :

ترکیب عناب ، افتیمون ، سرکه انگور ، گلاب ، عسل یا قند سفید

  • سرکنگبین هندبایی برای رفع گرمی کبد و گرفتگی عروق کبد و تحال :

ترکیب سرکه ، عسل و کاسنی

  • برای نفوذ بیشتر به عروق :

ترکیب سرکه ، عسل و گلاب

همچنین بخوانید:  آشپزی با کینوا + بهترین روش پخت کینوا

آشنایی با انواع سرکنگبین و خواص آن

طرز استفاده از سرکه انگبین ( سرکنگبین ، سکنجبین ) :

2 الی 3 قاشق غذا خوری از سرکنگبین را با یک لیوان آب ترکیب کرده و 2 ساعت بعد از وعده غذایی شب میل شود.

فواید سرکنگبین ( سکنجبین ، سرکه انگبین ) در طب سنتی :

  • برطرف کردن تشنگی و رفع عطش
  • درمان خارش ، اگزما و حساسیت پوستی
  • تسکین صفرا بخصوص در هنگامی که بصورت خنک مصرف شود
  • مرطوب نگه داشتن دهان
  • ملین است یعنی شکم را نرم میکند و خلط ها را از رگ های بدن دفع میکند و برای دستگاه گوارش بسیار مفید است.
  • خلط های سینه را پاک میکند
  • رطوبت موجود در معده و روده را نضج ( قابل دفع کردن ) میکند و آن را با اجابت مزاج دفع میکند
  • تقویت معده ، بهبود هضم غذا و درمان نفخ
  • سموم کبد را دفع میکند و بیماری های تب دار را درمان میکند.
  • کمک به پاکسازی کبد چرب و تنظیم آنزیم های کبدی
  • کاهش غلظت خون
  • تنظیم PH بدن یعنی بین اسیدی و بازی بودن بدن تعادل برقرار میکند.
  • مصلح رطب ، اسطوخودوس ، رازیانه و دارو های با طبع گرم است و از بروز عوارض آن ها جلوگیری میکند
  • درمان سو مزاج های گرم و خشک تا سوء مزاج های سرد و تر
  • درمان سرما خوردگی و عفونت های گلو
  • کمک به درمان و دفع سنگ کیسه صفرا

مضرات سرکنگبین و منع مصرف آن :

  • منع مصرف برای افراد دچار زخم معده و زخم روده

  • منع مصرف برای افرادی که دچار بیماری آسم هستند

  • افرادی که دچار سردی مزاج هستند در خوردن سرکنگبین دقت کنند

  • عوارض جانبی سرکنگبین تابحال گزارش نشده است

همچنین بخوانید:  فواید اعجاب انگیز سرکه سیب

منبع : marhamteb.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا