روانشناسی

سندروم اردک؛ اختلالی شایع در فضای مجازی

Rate this post

آیا تاکنون اصطلاح سندروم اردک به گوشتان خورده؟ اصطلاح سندروم اردک توسط پژوهشگران دانشگاه استنفورد بعد از بررسی پست‌های مجازی چند دانشجو که خودکشی کرده بودند ابداع شد. با ما در ادامه این مقاله از مجله سبزینه راه، همراه باشید تا کمی بیشتر در این باره بدانید.

امروز در این مقاله از سبزینه راه نکات خیلی مفید و عملی و کاربردی را برای شما در نظر گرفته ایم.

سندروم اردک چیست؟

اگر به شنا کردن اردک در آب توجه کنیم ما تنها قسمتی از بدن او را می‌بینیم که به آرامی بر روی آب در حال حرکت است، در حالی‌ که متوجه تقلای این اردک که با تلاش پاهای خود را تکان می‌دهد تا حرکت کند، نمی‌شویم.

گرچه سندروم اردک به عنوان یک اختلال روحی رسمی در نظر گرفته نشده است، اما به طور گسترده ای در بین دانشجویان و افراد فارغ التحصیل مشاهده می شود.

در این بیماری روحی فرد کاملا آرام به نظر می رسد اما در حقیقت تلاش می کنند تا با مشکلات زندگی خود کنار بیایند.

زمانی که اردک روی آب شناور است خیلی آرام به نظر می رسد، اما قاطعانه با پاهای خود تلاش می کند تا روی آب بماند، افرادی که دچار سندروم اردک هستند نیز به ظاهر آرام و شاد هستند، اما در درون برای حفظ این شادی و آرامش تلاش زیادی می کنند، علت انتخاب نام سندروم اردک برای این بیماری همین وجه تشابه است.

همچنین بخوانید:  ۱۳ غذای مضر برای مغز و اعصاب که عامل ابتلا به زوال عقل هستند

به نظر می رسد سندروم اردک مقدمه ای است برای مشکلات روحی جدی تر مانند افسردگی و اضطراب و مرحله اول این بیماری ها محسوب می شود که معمولا در واکنش به اضطراب بروز می کند. به هرحال سندروم اردک باید جدی گرفته شود و سریعا تحت درمان قرار بگیرد.

در واقع مبتلایان به « سندروم اردک» کسانی هستند که تلاش می کنند همواره تصویری شاد و خوشبخت از خود در فضای مجازی نشان دهند در صورتی که در دنیای واقعی با مشکلات زیادی مواجه هستند.

اگر کمی به فضای مجازی دقت کنید متوجه میشوید که متاسفانه افراد زیادی در آن مبتلا به سندروم اردک هستند که به صورت افراطی سعی در شاد نشان دادن خودشان و عکس یا فیلم گذاشتن از خوش گذرانی هایشان هستند و این تصویری دور از واقعیت را به افراد نشان میدهد که تبعات روانی و اجتماعی منفی برای جامعه به همراه دارد.

سندروم اردک

علت سندروم اردک چیست؟

این سندروم در بین دانشجویان و فارغالتحصیلان به وفور دیده میشود و به نظر می رسد عوامل خطر ساز خاصی که شامل تجربه های فرد در دانشگاه و کالج است، منجر به بروز سندروم اردک می شوند؛

از جمله این عوامل خطرساز عبارتند از:

  • فرد برای اولین بار مجبور است دور از خانواده خود زندگی کند
  • مطالعات علمی و مسائل فوق برنامه در مقایسه با دبیرستان افزایش چشمگیری پیدا می کند.
  • فشار اجتماعی با حضور فرد در دانشگاه بیشتر می شود.

عواملی که در خانواده خطر بروز سندروم اردک را افزایش می دهند، عبارتند از:

  • تشویق فرد به رقابت بیشتر
  • کمال گرایی بیش از حد
  • حمایت و محافظت بیش از حد خانواده از فرزند خود که در نتیجه فرد آمادگی برخی ناامیدی ها و مشکلات را ندارند.
همچنین بخوانید:  بهترین مواد غذایی برای مغز

نشانه های سندروم اردک

به دلیل غیر رسمی بودن این بیماری ، روش تشخیص رسمی برای سندروم اردک وجود ندارد .

نشانه های این بیماری نیز خیلی واضح نیستند.

همانطور که قبل از این هم گفته شد فرد مبتلا به سندروم اردک سعی می کند خود را کاملا شاد نشان دهد. یعنی در واقع بیرون فرد کاملا آرام و شاد است، اما درون فرد آرامشی ندارد!

نمونه های این افراد جوانانی هستند که دائما از لحظات شاد خود تصاویری در دنیای مجازی به اشتراک می گذارند، در حالی که شاید در واقعیت آنقدر هم شاد نباشند و تنها حفظ ظاهر کنند.

گاهی افراد به خاطر حجم زیادی از قضاوت‌ های منفی ، احساس ارزشمندی نمی ‌کنند تا جایی که اعتماد به نفس خود را از دست می ‌دهند و با کوچک ترین قضاوتی هراسان و نگران می‌شوند؛ یا افرادی که به طور مداوم احساس زشت انگاری می‌ کنند به طوری که برای برطرف شدن این مشکل همیشه تلاش زیادی می کنند تا مورد پسند دیگران قرار گیرند و با اخذ لایک بیشتر این حس خود را مرتفع کنند و به همین دلیل است که در فضای مجازی تصاویری آراسته، زیبا، شاد و خوشبخت از خود به نمایش می ‌گذارند.

این سندروم اصطلاحی است که به یک بیماری یا اختلال اشاره می‌ کند که بیش از یک نشانه مشخص دارد و می‌تواند بر اثر عوامل ژنتیکی و یا محیطی به وجود آید؛ عواملی چون اضطراب و افسردگی!

ممکن است سندرم اردک واکنشی به عوامل استرس‌ زای زندگی باشد.

اما چه نوع استرس هایی ؟؟

دوری از خانواده، افزایش فشار اجتماعی روی فرد ، تشویق فرد به رقابت بیشتر، کمال گرایی بیش از حد ، انواع خشونت‌ ها ، حمایت‌ ها و محافظت‌های بیش از حد خانواده و مواردی از این دست می ‌توانند از علل ابتلا به سندروم اردک باشد.

همچنین بخوانید:  چطور بر احساس تنهایی غلبه کنیم؟
همچنین بخوانید: ۸ نشانه عجیب که می گویند شما بیش از حد اضطراب دارید !

پیشگیری از سندروم اردک

برای جلوگیری:

  • با آموزش مدیریت استرس‌
  • اهمیت دادن به روابط حمایتی
  • حمایت عاطفی با گفتار درمانی
  • و مشاوره منظم برای پالایش روان

می توان تا حد بسیار بالایی از سندرم اردک جلوگیری کرد و پیشنهاد می شود نشانه های این سندروم را با دقت مد نظر داشته باشید ، چرا که با پیشگیری به موقع می توان از عواقب آن جلوگیری کرد .

درمان سندروم اردک

برای کاهش تنش و ناآرامی بیمار، درمانگر ممکن است ترکیبی از روان درمانی و دارودرمانی را به کار بگیرد که در درمان افسردگی و اضطراب به کار می‌رود. همچنین ممکن است درمانگر داروهای کنونی فرد (که باعث اضطراب یا افسردگی می‌شوند) را منع کند.

گاهی ممکن است داروهایی برای کاهش عوامل زیستی استرس‌ زا تجویز شود؛ مثلا سطح قند خون فرد مبتلا به دیابت به‌ وسیله داروها کنترل می‌شود.

درمانگر در درمان سندروم اردک ۲ روش عمده را به کار می‌گیرد:

روان‌درمانی بین‌فردی و رفتار درمانی ـ شناختی.

تأثیر هر دو روش ممکن است پس از چندین هفته یا ماه مشاهده شود. در موارد شدید بیماری، ممکن است به روش‌های جدی‌تر در درازمدت نیاز باشد.

 

منبع : gazane.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا