۱۳ غذای مضر برای مغز و اعصاب که عامل ابتلا به زوال عقل هستند

حتما شما هم شنیده اید که برخی از غذاها می توانند اثرات منفی زیادی بر روی مغز داشته باشند و خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهند. در این مقاله از مجله سبزینه راه، غذاهای مضر برای مغز و اعصاب را معرفی می کنیم. با ما همراه باشید.
با خواندن این مطب در مجله سلامتی سبزینه راه نگرش تان به آموزه هایتان در این حوزه عمیق تر خواهد شد.
غذاهای مضر برای سلامت مغز و اعصاب
۱- پنیر پیتزا
غذاهایی با چربی اشباع بالا، به حافظهی شما صدمه میزنند و باعث التهاب مغزی میشوند. براساس گزارش دانشکدهی سلامت عمومی دانشگاه هاروارد، پنیر و پیتزا بزرگترین منابع چربی اشباعشده در رژیم غذایی آمریکایی هستند. براساس یافتههای پژوهشی که سال ۲۰۱۱ در ژورنال Clinical Investigation منتشر شد، رژیمهای غذایی سرشار از چربی نهتنها با ضعف حافظه در ارتباط هستند، بلکه به هیپوتالاموس که تنظیم وزن بدن را برعهده دارد، صدمه میزنند.
۲- شکر و گلوتن
دیوید پرموتر، متخصص مغز و اعصاب در این باره میگوید: هر کسی در دنیای امروزی در مورد گلوتن، کربوهیدرات و شکر صحبت میکند اما باید توجه بیشتری به شیرین کنندههای مصنوعی نیز داشته باشیم.
سال گذشته گروهی از محققان، مطالعهای را انجام دادند. این مطالعه نشان میدهد زمانی که افراد شیرین کنندههای بدون کالری را مصرف میکنند، باکتریهای درون روده به گونهای تغییر پیدا میکند که راه را برای ایجاد دیابت نوع ۲ هموار میسازد. اگر به بیماری دیابت مبتلا شوید، ۴ برابر بیشتر از سایر زمانها خطر ابتلا به بیماریهای شناختی همچون آلزایمر در شما وجود خواهد داشت.
دلیل این موضوع بسیار ساده است. دیابت باعث میشود کمتر از قبل به انسولین حساس شوید، بنابراین سطح قند خون افزایش پیدا میکند و همین امر خطر ابتلا به بیماریهای انحطاط مغز را افزایش میدهد. با کمال تعجب، افرادی که شیرین کننده مصنوعی مصرف میکنند بیشتر از سایر افراد در معرض توسعه دیابت قرار دارند.
۳- تن ماهی
گیل سالتز استادیار بالینی روانپزشکی در بیمارستان نیویورک در این باره میگوید: دوست ندارم یک غذا را به عنوان یک ماده بد معرفی کنم. هر چیزی اگر به صورت متعادل مصرف شود بی ضرر خواهد بود اما یک استثنا در این باره وجود دارد و آن هم جیوه است. جیوه بیشتر در ماهی یافت میشود.
اگر ماهی بزرگ باشد نشان میدهد که بیشتر در آب زندگی کرده است و جیوه بیشتری در بدن خود دارد.بیشتر افراد فکر میکنند که جیوه تنها بر روی سیستم شناختی انسان تاثیر میگذارد اما این ماده بر روی مخچه نیز اثر گذار است (مخچه بخشی از مغز انسان است که تعادل، هماهنگی و بینایی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد).
من خودم در مورد مصرف جیوه بسیار حساس هستم و مقدار مصرفی خود را کنترل میکنم. اگرچه از تن ماهی استفاده میکنم ولی بیشتر از یکبار در هفته از آن مصرف نمیکنم.
توصیه میشود که ۳۴۰ گرم در هفته از انواع ماهیهایی استفاده کنید که سطح جیوه بسیار پایینی دارند. مثلا میتوانید از میگو، ماهی تن و قزل آلا استفاده کنید.
مصرف ماهی تن سفید را به ۱۷۰ گرم در هفته محدود کنید.
۴- غذاهای سرشار از چربی ترانس
چربیهای ترانس نوعی چربی غیراشباع هستند که تأثیرات مضر فراوانی بر سلامت مغز دارند. مصرف چربی های ترانس که به طور طبیعی در محصولات حیوانی مانند گوشت و لبنیات وجود دارد، چندان نگران کننده نیست. اما با این حال مصرف چربیهای ترانس صنعتی که با نام روغنهای گیاهی هیدروژنه شناخته می شوند، برای سلامت مغز مشکل ساز هستند.
۵- الکل
مصرف الکل اثرات بسیار بدی بر سلامت مغز دارد. مصرف طولانی مدت الکل منجر به کاهش حجم مغز، تغییرات متابولیک و اختلال در انتقال دهنده های عصبی می شود. انتقال دهنده های عصبی، نوعی ترکیبات شیمیایی هستند که مغز برای برقراری ارتباط از آنها استفاده می کند.
افراد مبتلا به الکلیسم اغلب کمبود ویتامین B1 دارند. کمبود این ویتامین عامل اصلی ابتلا به نوعی اختلال مغزی به نام انسفالوپاتی است که به نوبه خود می تواند به سندرم کورساکوف تبدیل شود.
این سندرم با علائمی مانند اختلال در حافظه، اختلال در بینایی، سرگیجه و عدم حفظ تعادل همراه است. مصرف شدید الکل در یک بازه زمانی کوتاه، باعث وارد شدن آسیب های شدیدتر به مغز می شود. به دنبال مصرف الکل مغز نشانههای احساسی را نسبت به حالت عادی به طور متفاوتی تفسیر می کند. به نظر می رسد که این تغییر در تشخیص احساسات به علت پرخاشگری مرتبط با الکل است.
علاوه بر این، مصرف الکل در دوران بارداری می تواند اثرات مخربی بر روی جنین داشته باشد. با توجه به اینکه مغز جنین هنوز در حال رشد است، اثرات سمی الکل می تواند منجر به اختلالات رشدی مانند سندرم الکل جنینی شود.
تأثیر سوء مصرف الکل در نوجوانان نیز می تواند به ویژه آسیب زا باشد، زیرا مغز در این دوران هنوز در حال رشد است. نوجوانانی که الکل مصرف می کنند در مقایسه با نوجوانان غیر الکلی، دارای ناهنجاری های زیادی در عملکرد مغزی خود هستند.
مصرف الکل باعث رفتارهای پرخطر و افزایش خطر وابستگی به الکل می شود. همچنین یکی دیگر از مضرات الکل، بر هم زدن الگوهای خواب است. مصرف الکل قبل از خواب باعث کاهش کیفیت خواب می شود.
۶- بیسکویت
دکتر سوزان آلبرز ، روانشناس بالینی در کلینیک کلیولند در این باره میگوید: من خودم از مصرف بیسکویتهای آماده یا خمیر پیتزای آماده خودداری میکنم. اغلب اوقات، اسیدهای چرب ترانس برای تولید این ترکیبات مورد استفاده قرار میگیرد.
اگرچه بیشتر اسیدهای چرب ترانس ممنوع بوده یا حذف میشود، اما هنوز هم مورد استفاده قرار میگیرد. این اسیدها موجب کوچک شدن مغز، التهاب و ایجاد اختلال در سیستم انتقال عصبی میشود.
مطالعات انجام شده نشان میدهد که این اسیدها میتواند آسیب بسیار جدی به مغز وارد کند.
۷- کربوهیدرات تصفیه شده
به کربوهیدرات های تصفیه شده کربوهیدرات ساده یا فرآوری شده نیز گفته می شود. کربوهیدرات تصفیه شده شامل قندها و غلات فرآوری شده مانند آرد سفید است.
این نوع کربوهیدرات ها عموماً دارای شاخص گلیسمی (GI) بالایی هستند. به این معنی که بدن شما آنها را به سرعت هضم می کند و باعث افزایش سطح قند خون و انسولین می شود.
GL به میزان افزایش سطح قند خون توسط یک غذا بر اساس اندازه وعده اشاره دارد. غذاهایی که دارای شاخص گلیسمی بالایی هستند، در دراز مدت عملکرد مغز را مختل می کنند.
۸- چیپس سیب زمینی
چیپس سیب زمینی از مهمترین غذاهای تحریک کننده و ایجاد عصبانیت است، این ویژگی چیپس سیب زمینی به خاطر سرخ شدن عمیق و کامل آن در روغن است و چربی های امگا ۶ موجود در روغن سرخ کردنی با ورود به بدن، مانع عملکرد صحیح چربی های “امگا ۳” می شود. چربی های امگا ۳ چربی های متفاوتی هستند که در تنظیم خلق و خو بسیار تأثیر گذارند و باعث تحکیم رفتار می شوند.
تا جای ممکن مصرف “چیپس سیب زمینی” در رژیم غذایی روزانه خود را کاهش دهید. فراموش نکنید چیپس سیب زمینی با ارائه کالری بالا و کمترین میزان مواد مغذی به بدن شما، در ایجاد چاقی و در نهایت بیماری دیابت، “فشارخون”، “چربی خون” و … نقش بسیار مهمی دارد.
۹- نوشابه و نوشیدنیهای شیرین
دکتر سندرا آموت، عصب شناس و نویسنده در این باره میگوید: من از خوردن نوشیدنیهای شیرین اجتناب میکنم زیرا سیستم تنظیم کننده مغز نمیتواند از عهده کالریهای موجود در آن برآید.
سلولهای عصبی در هیپوتالاموس به طور معمول نمیتواند کالری مصرف شده را با انرژی سوزانده شده از طریق ورزش مطابقت دهد. شواهد نشان میدهد که نوشیدنیهای شیرین گرسنگی را همانند غذاهای جامد کاهش نمیدهد. به همین خاطر مقدار بیشتری از این نوشیدنیها مصرف میشود.
از آنجایی که بیشتر افراد از سیگنالهای گرسنگی و سیری خود به عنوان راهنمای خوردن استفاده میکنند، به سیستمی که بتواند به درستی کار کند نیاز خواهند داشت.
برای کمک به انجام اینکار، میتوان غذاهای کامل مصرف کرد، تمرینات ورزشی انجام داد و از خوردن موادی همچون نوشابه صرف نظر کرد.
۱۰- سس سویا مضر برای مغز
مصرف سس سویا در غذا را محدود کنید یک قاشق سوپ خوری این غذا حدود ۴۰ درصد از نمک توصیه شده را دارد. با توجه به مطالعه اخیر عصب شناسی، فشار خون اغلب با خوردن بسیاری از غذاهای شور و نمک مانند سس سویا، می تواند بالا برود که خون را به مغز محدود کرده و مهارت ها و حافظه را کم می کند. هم چنین مصرف بالای نمک می تواند باعث عدم تعادل الکترولیت و کم شدن آب بدن شود.
۱۱- سیب زمینی سرخ کرده
یکی از بدترین چیزها برای مغز ، غذاهای سرخ شده مانند سیب زمینی سرخ کرده است. طبق یک مطالعه توسط ” عصب شناسی ” باعث مسدود کردن رگها و غلظت کلسترول در نتیجه منجر به افزایش خطر بیماری آلزایمر و کاهش عملکرد شناختی می شود.
۱۲- برنج سفید
غذاهای دارای کربوهیدرات بالا، مانند برنج سفید و دیگر محصولات گندم سفید، تاثیر منفی بر سلامت ذهن دارند. مطالعه ای که توسط مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شد نشان داد غذاها با شاخص گلیسمی بالا می تواند ریسک افسردگی در زنان بعد از یائسگی را افزایش دهند. مطالعات نشان داد زنانی که لاکتوز بیشتر، فیبر، میوه و سبزیجات می خورند کاهش قابل توجهی در علایم افسردگی دارند.
۱۳- فست فود
دکتر دیانا پورویس، مدیر استراتژی و برنامه در دانشگاه تگزاس در این باره میگوید: به نظر من، بهتر است از خوردن غذاهای فرآوری شده همچون فست فودها و نوشابه اجتناب گردد. این غذاها اغلب حاوی چربیهای ترانس هستند که برای قلب و مغز انسان مضر است.
همچنین مقادیر زیادی شکر و سایر مواد تشکیل دهنده مصنوعی در این غذاها یافت میشود.
زمانی که غذاهای فرآوری شده به صورت منظم مصرف میگردد، میتواند جایگزین غذاهای واقعی گردد که مواد مغذی مفید را برای مغز فراهم میکند. این غذاها( غذاهای فرآوری شده) میتواند باعث ایجاد چاقی و التهاب گردد و برای مغز بسیار مضر باشد.
کلام آخر
به طور کلی نوع رژیم غذایی شما تاثیر زیادی بر سلامت مغز دارد. رژیم های غذایی که سرشار از قند، کربوهیدرات های تصفیه شده و چربی های ناسالم هستند، می توانند باعث اختلال در حافظه و کاهش قدرت یادگیری شوند. رعایت یک رژیم غذایی مناسب علاوه بر حفظ سلامت مغز و سیستم عصبی در پیشگیری از بیماری هایی مانند آلزایمر و دمانس عقل به شما کمک می کند.